SENAMAN TERBAIK UNTUK PATAH TULANG DIBAHAGIAN TANGAN

Patah pergelangan tangan atau patah tangan adalah disebabkan tulang yang berada di dalam anggota tangan patah atau retak. Kecederaan pada pergelangan tangan dan lengan biasanya berlaku apabila seseorang itu cuba menahan diri daripada jatuh atau menerima hentakan secara terus.

Adalah penting untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin jika pergelangan tangan atau tangan yang patah (fracture). Jika tidak dapat rawatan awal, faktor untuk tulang bersambung atau sembuh akan jadi lambat, serta penjajaran (alignment) tulang tu tidak sempurna dan kemungkinan akan menjejaskan keupayaan aktiviti harian anda (activity daily).

GEJALA-GEJALA

Kebanyakkan patah tangan akan menunjukkan gejala yang berikutnya:

 • Bengkak pada anggota terlibat.
 • Kemerahan.
 • Lebam pada kawasan yang cedera.
 • Sakit berpanjangan.
 • Pergerakkan terbatas.
 • Ketidakupayaan untuk menggerakkan jari tangan.
 • Pergerakan gengam dan buka tapak tangan terbatas.

Terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan. Jika mahu lebih lanjut boleh berjumpa dengan doktor anda.

PUNCA-PUNCA

Patah tangan selalunya disebabkan tekanan atau impak yang terus ke tulang. Ada beberapa punca terjadinya patah tangan ialah:

 • Jatuh
  Terjatuh dengan posisi tangan tegak atau bengkok dapat meningkatkan risiko patah tulang di pergelangan tangan atau jari.
 • Kemalangan motor atau kereta
  Kemalangan lalu lintas menyebabkan tulang tangan mengalami keretakan atau bahkan patah menjadi beberapa bagian.
 • Cedera olahraga
  Beberapa jenis olahraga, seperti sepak bola, bela diri, dan tinju, berisiko menyebabkan cedera tangan patah.
 • Kemalangan di tempat kerja
  Beberapa jenis pekerjaan, misalnya pekerjaan di sektor pertanian dan industri alat berat, berisiko tinggi menyebabkan tangan patah.

JENIS-JENIS PATAH TULANG:

RAWATAN

Rawatan patah (fracture) tulang bergantung kepada jenis dan lokasi tulang tersebut. Rawatan awal (fracture) adalah immobilisasi . Menggantung anggota yang patah boleh mengurangkan kesakitan dan kebengkakkan.

Rawatan juga boleh dibahagikan kepada rawatan konservatif ataupun secara pembedahan. Rawatan konservatif termasuk penarikkan tulang ke posisi normal dan menggunakan simen untuk memegang fraktur tersebut.

Rawatan Fisioterapi

Kami sediakan video senaman untuk patah tulang di bahagian tangan tapi senaman ini boleh dilakukan selepas Simen/P.O.P / Casting telah dibuka oleh doktor. Jika anggota yang patah rasa sakit atau sebagainya boleh dapatkan doktor atau pegawai perubatan berdekatan dengan anda.

Segera rujuk doktor atau pakar 

Segera berjumpa dengan pakar dan dapatkan rawatan jika anda atau ada kenalan anda yang mengalami tanda dan gejala seperti yang disebutkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial