GERIATRIK DAN SAKIT TUA

Sakit Tua/ Geriatric: Punca, Simptom dan Rawatan Fisioterapi

Fisioterapi bagi masalah sakit tua/ geriatrik merangkumi bidang yang luas kerana ia melibatkan kes warga emas yang berumur 60 tahun ke atas. Seperti yang kita tahu teradapat peningkatan daripada bilangan warga emas di Malaysia daripada 7% sehingga ke 14%. Terdapat pelbagai masalah atau kes yang melibatkan warga emas, antaranya arthritis, osteoporosis, cancer, Alzheimer’s Disease, hip and joint replacement, , masalah keseimbangan, incontinence, dan lain-lain. Fisioterapi memainkan peranan penting bagi memberikan terapi kepada kes-kes seperti ini.

Jatuh atau trauma merupakan risiko yang paling tinggi yang dihadapi oleh warga emas, kebanyakan daripada kes yang melibatkan jatuhakan melibatkan patah atau fracture pada bahagian pinggul. Rekod menunjukkan bahawa ratusan ribu jatuh dan mengalami masalah patah pada pinggul setiap tahun dan 20% daripada mereka meniggal selepas 1 tahun dan 80% selebihnya tidak mampu untuk kembali kepada aktiviti harian asal mereka. 

Oleh itu, Fisioterapi bagi warga Emas sangat penting bagi meningkatkan tahap fizikal mereka dari sudut keseimbangan, kekuatan, meningkatkan konfiden dan kekal aktif. Ramai yang masih salah faham tentang fungsi fisioterapi dimana mereka sering kaitkan dengan kondisi patahdan juga strok. Akan tetapi fisioterapi juga memberikan manfaat kepada warga emas untuk kekal aktif dalam jangka masa yang lebih lama dalam pada mengurangkan risiko jatuh.

Cara Rawatan Bagi Warga Emas

Rawatan bagi warga emas berbeza mengikut kes. Tetapi secara umum ini merupakan antara rawtan-rawatan yang akan diberikan kepada kes-kes warga emas.

  1. Senaman: senaman merupakan aktiviti yang dilakukan melebihi apa yang dilakukan dalam kerja seharian. Senaman dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan kekuatan otot, flexibiliti, daya ketahanan dan juga keseimbangan. Sebaga contoh senaman regangan, berjalan, mengangkat sedikit beban, senaman air, atau senaman-senaman spesifik yang dapat membantu masalah yang dialami. Senaman ini akan diajarkan kepada mereka dan perlu dipraktikkan di rumah.
  2. Manual Terapi: adalah teknik dimana bagi meningkatkan peredaran darah, dan mencapai semula daya pergerakan yang sudah kurang akibat daripada kecederaan. Manual terapi juga membantu mengurangkan sakit pada kawsan tersebut. Manual terapi melibatkan urutan dan manipulasi pada bahagian sendi dan otot.
  3. Pendidikan: Fisioterapi akan mengajar cara bergerak yang lebih efektif kepada mereka untuk menjalankan aktiviti harian. Antaranya cara untuk tidur, cara untuk bangun dari tidur dan lain-lain berdasarkan masalah yang dihadapi. Selain daripada itu, fisioterapi juga akan mengajar warga emas macam mana cara utk menggunakan tongkat dengan betul supaya dapat mengelakkan daripada kecederaan-kecederaan yang lain. 

Secara konklusi, Fisioterapi dapat membantu warga emas untuk mencapai kemampuan meraka yang asal melalui program program yang akan dibina termasuk senaman, manual terapi, dan pendidikan berdasarkan evaluasi masalah yang dihadapi oleh pesakit.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial